2018 Márciusában az UT-2017 "Kisbolygó Fotometria" pályázat keretében 4 kisbolygó fotometriai adatgyűjtését kellett volna elvégeznünk 8 derült éjszaka alatt. Az időjárás ezt sajnos nem tette lehetővé, hiszen egyetlen derült éjszakánk, történetesen Március 15-re esett, amikoris a mi eszközeinkkel egyetlen kisbolygó sem volt megfigyelhető. A fátyolfelhők is be-be úsztak ezért az Orion-köd fotografikus megfigyelése mellett döntöttünk. Ennek célja a kisbolygó fotometriára is használt céleszközök további megismerése volt.

A megfigyelést Vámosi Flórián 150/750 Newton rendszerű távcsövével végeztük, amely a nemzeti ünnep miatt az egyetlen rendelkezésre álló műszerünk volt. A felvételek Skywatcher AZ-EQ6 mechanikán Lacerta M-gen vezetéssel készültek, átalakított Canon 1100D tükörreflexes fényképezőgéppel. A kép összesen 21 kétperces, 6 négyperces és 12 félperces expozícióból, valamint az ezekhez tartozó kalibrációs képekből állnak.

Az Orion csillagképben található M42 csillagformáló régió talán a legismertebb mély-ég objektum. Az északi féltekéről látható legfényesebb csillaggyár. Azért esett ezen objektum fotózására a választás, mert nagy felületi fényessége miatt kisebb távcsövekkel is egy éjszaka alatt fotózható objektum.

Ori_Orion_Star_Chart.jpg

A képen látható objektumoknak otthont adó Orion csillagkép (credit:- freestarcharts)

Az M42 megtalálása az égbolton még kisvárosi fényszennyezésben sem jelent problémát. Orion övének középső csillagától az égi egyenlítőre merőlegesen elindulunk lefelé, és szinte azonnal egy "halvány szürke pacát" pillantunk meg az égen. Ez az Orion-köd, vagy orion kardja.

A megfigyelés sikeresnek mondható, hiszen kiváló minőségben lefotóztuk az Orion-ködöt.

Vámosi Flórián

Ezutón is köszönjük a támogatást az Útravaló ösztöndíjprogramnak és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek:

download.jpgutravalo.pngemmi.jpg

A képen kivehető Ködösségek az M42-Orion-köd, M43-De Mairan köd és a Futó-ember köd