Vámosi Flórián és Pósa Péter 11.D osztályos tanulók a 2018-as Tehetséges Fiatalok Kaposvár jövőjéért Polgármesteri díj első helyezettjei.

Pályamunkájuk címe: Gépi Tanulás Alkalmazása a Mezőgazdaságban

Projektjük során az elmúlt években fejlesztett precíziós mezőgazdaságot megvalósító eszközök tökéletesítését végezték. A vezérlőrendszert a Deep Learning technológia segítségével felkészítették a jövő igényeire. Amennyiben az európai mezőgazdaság minden szintjén bevezetik az automatizálást, megvalósulhat az élelmiszerek belső és független termelése, ezáltal a legjobb minőségű termékek előállítása válik lehetővé a leghatékonyabb módon.

Termékük piaci bevezetését az adatok, az elemzés és a kezelőfelület centralizálásával tették technológiailag is lehetővé. Számos különböző moduláris kiépítésük a veteményeskertektől a kerti üvegházakon és a kertészeteken át egészen az akár 100 hektáros gazdaságokig minden szintű termelés megkönnyítésére alkalmasak.

A rendszer tesztelése jelenleg is folyik, a termék készen áll a piaci bevezetésre.

Vámosi Kornél Miksa és Yake Andrew 10.D osztályos tanulók a 2018-as Tehetséges Fiatalok Kaposvár jövőjéért Polgármesteri díj második helyezettjei.

Pályamunkájuk címe: Okos Talpbetét

Céljuk egy okos, ortopéd betegségek diagnosztizálásra alkalmas talpbetét építése erőmérő szenzorokkal és giroszkóppal, áramellátást és kiegészítő vizsgálatot biztosító övvel, kiértékelő szoftverrel.

Innovációjuk jelentősége abban rejlik, hogy az ortopéd betegségek könnyen diagnosztizálhatók, vagy akár meg is előzhetők, ha időben ki tudják mutatni a kialakuló elváltozásokat és azok okait. Amit a ő talpbetétünk kínál, az egyszerű, rendkívül könnyen használható, sorozatgyártásra alkalmas, ortopéd diagnosztikai eszköz. A betét nem csak a talpi elváltozások felismerésére képes, hanem az egyensúlyi rendellenességek érzékelésére is.

A tanulók mindannyian a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanulói. Felkészítő tanáruk: Vámosi László.