Az egyesület 2019-es észlelőhétvégéjén felmerült az ötlet, hogy 2011 után újra indíthatnánk egy meteorológiai ballont, méghozzá az őrimagyarósdi, nyári táborból. Az ötletet majdnem keresztül húzta egy meg nem nyert pályázat, ám végül a közösség erejével ezt az akadályt leküzdöttük. A kísérlet sikerült, a ballon több mint 30km magasságot ért el, több mint 5500 képet és közel 1000 sor adatot rögzítve.

A kísérlet finanszírozására végül nem nyertünk el pályázatot, így a B terv lépett életbe, és a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium, Természettudományos Laboratóriumának adatgyűjtőjét, valamint Vámosi László tagtársunk SJ4000 kameráját használtuk a ballon “tudományos rakományának”. Mindezt a tagtársaink adományából vásárolt meteorológiai ballon, hélium és egyéb kellékek segítségével juttattuk fel a közeli világűrbe. Így kimondható, hogy 100%-ban civil közösségi finanszírozású volt a projekt.

Felbocsátás

A meteorológiai ballon felbocsátására az időjárás miatt többszöri halasztás után 2019 július 30-án, este 7:30-kor került sor. A felbocsátáshoz kb. 2m3 héliumot használtunk, amelyet egy léggömbök feltöltésére használt reduktoron keresztül juttattunk a ballonba. A töltés nagyon pontosan sikerült, hiszen elértük a kívánt magasságot. A ballont sokáig követtük távcsövekkel, azonban ezt az enyhén felhős időjárás némileg nehezítette. Tagjaink remek videókat és fotókat készítettek az indításról.

Kalandos Keresés és a megtalálás

A modellszámítások Hagyárosbörönd külterületét jelezték előre a ballon leérkezését. A tervezett leérkezés előtt egy órával indult el két autóval a keresőcsapat a helyszínre. A keresőcsapat tagjai Vámosi László, Vámosi Flórián, Schmall Rafael, Domokos Julianna, Baranovszky Bálint és Baranovszky György voltak.

A jelzett leérkezési időpont előtt fél órával a helyszínen voltunk. Vártuk a beépített GPS követő üzenetét. Sajnos ez soha nem érkezett meg. A bizonyos időpont előtt 5 perccel, nyugati irányban villogó fényt láttunk, azt sejtettük, hogy a ballonunk az, de éjszaka a távolságokat nem tudtuk jól felmérni és a felhős idő miatt nem láttuk magassabról érkezni, hanem hirtelen tűnt elő. Sajnos hiába köröztünk az autókkal a helyszín környékén, nem láttuk meg a gondolát. A gondola viszont látott minket, hiszen egyik leérkezés utáni képén két fénycsík színe egyezik a két autó fényszóróinak színével. Másnap drónokkal tértünk vissza, azonban 200m híján nem repültünk el a leesés helyszíne fölött. Ezek után tagtársaink többször is kimentek keresni. Értesítettük a helyi erdészeket, vadászokat, mezőgazdászokat és a települések önkormányzatát. Sajnos a ballonunk elveszett. Mint később megtudtuk, gondolánk 5 hétig hevert egy erdővel körbevett legelőn, ahol Augusztus 28-án találta meg Takáts Ferenc, kaszálás közben. A kasza feltekerte a kötélzetet és ledarálta az ejtőernyőt, ám a gondola megmenekült és azért Jandó Attila és Jandó Dániel még aznap elmentek. A gondolára kötött biciklilámpa még a megtaláláskor is világított. A gondolát másnap átvettem és az adatokat lementettem. A GPS Trackeren kívül minden ép maradt(Az valószínüleg eleve hibás volt), a gondolába víz nem jutott.

Eredmények

Több mint 5500 képet és közel 1000 sor adatot rögzítettünk, lehetett volna több is, azonban a német cég akitől a felszerelést vettük, a megrendelt csomagból kihagyta a lítiumos ceruzaelemeket. Ebből hiába próbáltunk, nem tudtunk beszerezni, így az adatgyűjtő és az alsó kamera csak a kísérlet feléig működött. Ez nem jelent különösebb problémát, hiszen így is sikerült érdekes jelenségeket rögzítenünk. A GPS tracker meghibásodása miatt sajnos nincs pontos legnagyobb elért magasság adat és pályagörbe sem, azonban a leesés helyszíne a modellszámítások által kihozotthoz képest hibahatáron belül van, innen tudjuk biztosan, hogy 30km felett járt a ballonunk.

Az oldalsó kamera végig működött. A rögzített jelenségek a teljesség igénye nélkül, a Föld görbülete, a Földárnyék, a Jupiter mint elmosódott apró folt, Horvátország feletti zivatarok incusai, a felhő rétegek közötti tér, vagy a naplemente ebből a magasságból .

A képek feldolgozása még folyik, néhányból sztereó(3D) képet készítünk majd, néhányból pedig panorámát. Köszönjük mindenkinek aki részt vett a kísérletben, anyagi támogatásával, szakmai segítségével, vagy szervező munkájával!

Egészen pontosan 28 fő ajánlott fel 178000Ft-ot, hogy megvalósulhasson a kísérlet.

Név szerint: Jandó Attila, Román Dávid, Fehér Norbert, Dénes Lajos, Vámosi Flórián, Vámosi László, Pósa Péter, Zelkó Zoltán, Ágoston Zsolt ,Schmall Rafael, Kopeczny Zsuzsa és Kiss Norbert, Lakatos Csaba, Patak Ákos, Péter Attila, Németh Ferenc, Morvai József, Baranovszky Bálint, Perkó Zsolt és Neje, Csizmadia Szilárd, Nagy Balázs, Juhász Gábor, Péter Zsanett, Krizsán Kata, Domokos Julianna, Fidrich János Mihály, “Táncsics Gimnáziumért” Alapítvány

Vámosi Flórián